Световен ден на хипертонията

 298

17 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ

„НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ

За осма поредна година в България се проведе Национална кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Той се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Кампанията се организира с цел да се повиши информираността (а оттам и превенцията) на обществото за причините и рисковете на заболяването, което засяга все повече млади хора, а вече и деца.

На 17 и 18 май в градовете София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Хасково, Пазарджик и Варна се проведе Национална кампания под мотото: „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ”. Тази година кампанията е с акцент върху предсърдното мъждене (ПМ), което е най-честото и най-рисково ритъмно нарушение, причинено в следствие на АХ. За света е около 1%, но с повишаване на възрастта (след 75 г.), честотата нараства на 10 %.

В 10-те града на публични места бяха разположени пунктове, където гражданите:

- Бяха информирани по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници;

- Получиха печатни материали със съвети за контрол и лечение на високо кръвно налягане и предсърдно мъждене;

- Бяха направени тестове за оценка на информираността;

- Беше измерено артериалното налягане на желаещите с апарат ВР А200 Afib на Microlife, който разполага с уникална в света технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Апаратът е предназначен за скрининг в домашни условия с цел проследяване ефективността на лечение на пациенти с хипертензия и/или с риск от предсърдно мъждене.

 Световният Ден на Хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното Дружество по Хипертония (ISH), Световният Ден на Бъбречните Заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната Диабетна Федерация (IDF).

Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

 Председател на БЛХ

Проф. д-р Свeтла Торбова, тел. 0888 28 34 91

Секретар на БЛХ

Д-р Стефан Найденов, тел. 0888 52 84 17

Повече информация за Световния ден на хипертонията и свързаните с него дейности, насочени към повишаване информираността на населението по въпросите, свързани с артериалната хипертония може да прочетете ТУК:

WHL 2013 Brochure